Enter your keyword

Vintage – haine vechi sau noi?

Vintage – haine vechi sau noi?

Vintage – haine vechi sau noi?

Ce este vintage si ce nu? Exista piese vestimentare noi care insa se pot incadra in acest stil?

In general, termenul Vintage desemneaza acele haine ce au fost concepute si realizate in perioada cuprinsa intre anii 1920 pana in 1960, poate chiar mai tarziu, pana in 1970. Altfel spus, hainele ce au deja mai multi ani vechime si pe care le putem gasi pastrate cu grija in dulapurile bunicilor noastre se incadreaza in acest stil. Ele pot fi purtate deja, insa starea lor trebuie sa fie foarte buna si sa isi pastreze aspectul. In prezent se pot gasi pe piata si haine vechi dar cu eticheta, insa acestea sunt foarte rare iar pretul lor este pe masura. Vintage nu inseamna asadar second hand, haine purtate pana la uzura si apoi vandute la preturi foarte mari.

Stilul Vintage nu se reduce la atat. Libertatea si creativitatea pe care le ofera acest stil vestimentar au atras tot mai multi adepti, astfel ca in prezent exista ateliere ce creaza haine noi respectand insa trasaturile si caracteristicile de baza ale stilului Vintage. Aceste ateliere folosesc tiparele vechilor haine, recreaza stilul anilor utilizand materialele corecte, finsajele de cea mai buna calitate si fac totul – sau aproape totul – manual. Hainele sunt de cele mai multe ori unicat sau in editie limitata, astfel ca nu vei regasi il alta parte aceeasi piesa de vestimentatie. Vei fi si tu unica, asa cum iti doresti.

Care sunt insa principalele caracteristici pe care le putem regasi in cazul unor haine in stil Vintage?

Materialele utilizate. Daca ar fi fost realizate in periada anilor 1920-1960, hainele ar fi fost croite doar din materiale naturale, cu texturi variate, precum inul, canepa, etamina, angora, casmir, catifea, matase, dantela. Acestora li se adauga imprimeurile si detaliile brodate. Materialele cu imprimeuri florale sunt un fel de emblema a acestui stil, alaturi de broderiile realizate manual atat pe materiale mai delicate cat si pe cele cu textura mai tare.

Culorile sunt si ele la fel de importante. Nu vom regasi aici tonurile si nauntele stridente, ci doar ceea ce este natural, cald, neutru. Alb, negru, bej, galben, verde, bleumarin, nuante calde de rosu, toate se combina dand senzatia de armonie si de liniste.

Croielile sunt destul de variate, caci si plaja din care se inspira este pe masura. Pornind din anii 1920 si ajungand pana in 1970, moda a suferit foarte multe modificari si transformari, de aici si libertatea de a incerca si experimenta ceea ce iti place si mai ales ce te avantajeaza. Putem vorbi despre fuste sau rochii vintage pana la jumatatea gambelor, rochii maxi largi, inflorate, lejere, sau dimpotriva, haine care sa evidentieze talia cu ajutorul unei curele late. Bluzele cu umerii cazuti, fuste cu buzunare supradimensionate pe solduri, liniile feminine, toate fac parte din povestea vintage.

In ceea ce priveste accesoriile, acestea nu trebuie sa lipseasca. Esarfe mari, groase, palarii, gentile din piele cu franjuri, toate contribuie la completarea si evidentierea stilului vintage.

Leave a Comment

Your email address will not be published.