Enter your keyword

Stilul Etno – Vintage sau Modern?

Stilul Etno – Vintage sau Modern?

Stilul Etno – Vintage sau Modern?

Daca in urma cu cativa ani era ceva iesit din comun sa vezi pe strada sau la un eveniment o persoana imbracata in haine inspirate din costumul traditional, popular romanesc. Astazi insa situatia este cu totul alta, caci stilul etno a capatat tot mai multi adepti, iar oamenii au inteles ca aceste elemente nu reprezinta doar niste simboluri arhaice, ci sunt si extrem de frumoase.

Cea mai raspandita piesa si cea mai reprezentativa pentru cultura noastra populara in materie de vestimentatie este ia, celebra ie pe care a trebuit sa o aprecieze si sa o promovezie mai intai marile case de moda din afara pentru a ajunge sa fie apreciata si la noi. Ia a cucerit publicul de la noi si de peste hotare prin calitatea deosebita a materialului, prin croiala, prin motivele florale si prin atentia la detalii. Sa nu uitam ca ia traditionala este cusuta manual, de aceea modelul este foarte variat si bluzele sunt de multe ori unicat. Chiar daca pretul unui astfel de articol este mai mare, el reprezinta garantia calitatii.

Stilului Etno ii corespund asadar acele elemente desprinse din motivele si formele regasite in costumele nationale, de la noi sau din alte culturi. Astazi facem referire doar la tara noastra, caci bogatia de elemente regasite aici este inclusa si in creatiile atelierului nostru.

Atunci cand nu este preluata o piesa de vestimentatie, sunt preluate fie croiala fie motivele cusute. La costumul traditional romanesc se regasesc in principal motivele florale in culori vesele, in special rosu si verde. Acestea sunt transpuse acum pe articole vestimentare mai moderne, dar care pastreaza in general ceva din aerul pur romanesc. Astfel, pot fi cusute – in general manual – flori sau inlantuiri de figuri geometrice pe diverse tipuri de haine, precum bluze, geci sau veste din denim, pantaloni, sau chiar pe genti ori curele.

In ceea ce priveste taieturile sau croielile, acestea sunt in general lejere pe corp, chiar largi, necesitand prinderea cu un cordon sau cu brau. Confortul si libertatea de miscare sunt printre trasaturile de baza ale stilului etno, dincolo de colorit si detalii.

Accesoriile fac si ele parte din costumul traditional romanesc si au fost preluate intr-o forma sau alta si in stilul etno. Braurile late, din piele sau tesute si decorate cu diverse cusaturi, broboadele mari transformate in esarfe si palariile sunt doar cateva exemple.

Leave a Comment

Your email address will not be published.